Автор: glybslob Категория: Слобідка
Дата публикации Просмотров: 2295
Печать

              Традиції села Слобідка

Виконавець: Бірев Адела Дмитрівна
                                    Керівник: Новак Вероніка Яковлівна

                                                          Народна медицина

Люди ще в сиву давнину шукали способи, якими могли б допомогти хворому. Це були найрізноманітніші способи: чаї з різних трав, квітів, примочки, замовлення, заклинання, злиття воску, тощо.

 В нашому селі часто використовували злиття воску. Злиття воску використовують якщо дитина, або доросла людина, чогось сильно налякалися. Для цього проводиться певний обряд.

 Потрібно взяти вранці води, до того як з кимось зустрітися і говорити. Воду можна брати з однієї, трьох, а то і з дев’яти криниць. Коли набирають воду промовляють: «Я беру тебе водичко, ні пити, ні варити, а всі страхи погасити».

 Чистий бджолиний віск розплавляють на плиті в чистій посудині. Мисочку, або тарілочку кладуть наляканому на груди, наливають воду, яку принесли вранці.

 Жінка, яка зливає віск, кладе собі за пояс ложку, голку, віничок, в руках тримає ніж. Розплавлений віск потихенько ллє на воду, кінцем ножа порізує і приказує: «Я рубаю рубанець – страхові буде кінець». А ще промовляє: «Господи Боже Ісусе Христе, всі святі, станьте на поміч (називають ім’я людини, якій робиться зливання воску) хрещеному молитвенному Господом Богом сотвореному (ім’я) Матір Божою благословенною. Я віск зливаю, я страх викликаю (ім’я) з голови, з волосся, з його мозку, з його чола, з кровей, з очей, з-під очей, з-під брів, з вічків, з-під вічків, з його личка, з носика, з ротика, з язичка, з зубів, з ясен, з горла, з шиї, з вух. Я цей страх викликаю за 9 морів, за 10 лісів, за 9 готарів. Хай там він лишається, горе пересуває, скали лупає, дерева щитає, раба Божого (ім’я) хрещеного молитвенного в покою лишає.

 Цей страх викликаю (ім’я) з серця, з легень, з грудей, з печінки, з плечей, з селезінки, з нирок, з жолудка, з кишок, з усіх суставок, з-під пахв, з-під ліктів, з-під котиків, з долонь, пальців, з стегенець, з-під колін, з колін, з-під гомілок, з гомілок, з п’ятів, з-під п’ятів, підошв, з-під підошв, з пальців і нігтів.

 Цей страх я викличу в морі утоплю, в лісах загублю, на готарях вітер розвіє і лишиться (ім’я) чистий, як святий пречистий. Від мене слова, від Господа Бога, Матері Божої, від Духа Святого, від того, хто лишив цю примівку би було на лік. Амінь.»

Після цього примовляння дають тричі напитися води. Віск кладуть в посудину. Ця примівка повторюється три, або дев’ять разів в залежності від терміну давності та причини страху.

 

 

 

 


Copyright 2012. All Rights Reserved.