Home / Заставнівський район / Малий Кучурів / Духовність Малий Кучурів

Духовність Малий Кучурів

Ще була побудована у селі церква в 1813 році, ще за Австрії Грициком Михайлом, Карпенком Дмитром, Дупешком Григорієм та Дупешком Олександром. Це були багаті та заможні люди, які спромоглися на те, щоб побудувати в нашому селі храм Господній, Свято – Миколаївську церкву. Згодом ці заможні люди виїхали за кордон на заробітки, а саме в Канаду.
Спочатку церква була побудована з дерева, покрита драницею. А пізніше коли з Канади повернулися ці заможні люди, то вже покрили церкву бляхою, купили нові ікони, зробили ремонти в домі Божому.
Церква будувалась під тиском ненависних австрійців, які забороняли будувати подібні споруди. Але люди на це не дивилися, тому, що всі мріяли щоб в селі була церква, щоб було молоді і постаршим людям куди йти молитися за здоров’я і за долю своїх дітей.
Церква складається з двох залів. В першому залі знаходиться велика кількість ікон. Це наприклад: ікона Матері Божої, Ісуса Христа, Святого Миколая, Розп’яття Ісуса Христа, Страшний суд, Свята вечеря та багато інших. Але окремо хочеться зупинитися на таких як, Розп’яття Ісуса Христа. Де дванадцяти епізодах зображено його страшне розп’яття на хресті за наші гріхи.
Також ще ікона Страшний суд. На яку ти дивишся і бачиш, що тебе чекає після того, як ти проживеш на цьому світі. Дивлячись на неї ти усвідомлюєш, як там буде страшно коли твоя душа опиниться там. І саме там, Ісус Христос буде суди праведних і грішних. І там вже нам ніхто не допоможе, лише сам Ісус Христос. Тільки дивлячись на твої вчинки , і твої каяття.
В другій залі також є ікони Трьох Святи[, які зображені на стіні масляними фарбами. Ще на стінах стоїть так звана «Процесія», яку використовують для Хресного ходу та для поховання душ.Але найбільше прикрашає цей зал великий «Іконостас», який розміщений на всю стіну. На ньому зображена також велика кількість ікон, і «Райські ворота». За «Іконостасом» знаходиться «Вівтарь» де право мають знаходитися тільки чоловіча стать.
Але тільки завдяки справжнім патріотам та людям села, які пожертвували гроші на будову церкви, ця споруда і досі стоїть у нашому селі. І тепер ми маємо змогу ходити до церкви, молитися і спокутувати гріхи. Наша церква збудована на честь святого Миколая.

Записано 20 березня 1999 р. Від Михайлюк Марії 1926 р.н.

Наша капличка знаходиться в самому центрі села, біля проїжджої дороги. Яку ніхто ніколи не обминає, щоб не зайти і не посвітити свічку за здоров’я, чи за свою долю. Вона була збудована в 1985 році за допомогою наших односельчан, а особливо за участі Вацика Василя Дмитровича та його зятя Василишиного Миколи, які вклали в неї свій труд. І до сьогоднішнього дня доглядають за її станом. Сама вона маленька але в ній є велика кількість ікон які оздоблені національними вишитими рушниками.
Також біля самої каплички з правої і лівої сторони є два хрести, які поставили своїми руками і власним бажанням, за своє здоров’я, Волощук Домна та Париський Георгій. Жителі нашого рідного села.