Home / Сторожинецький район / Дубове / Духовність Дубове

Духовність Дубове

Духовність

Найголовніша справа в житті – молитва, слухання Божого слова, а всі інші справи – справи другорядні. Так і дубівчани мають своє джерело, з якого черпають духовні сили. Православний храм Святої Трійці освячений у 1933 році, в день Святої Трійці. Цей день і є храмовим святом села. Церква розташована неподалік від центра села. Вона хоч і невеличка, але своїм теплом, любовю і красотою приносить усім християнам духовну користь.

Церкву збудували у 1933 році на кошти громадян. Вона була деревяною, маленькою, але і жителів тоді було нгабагато менше ніж зараз. Церква мала свої ікони, Божі книги, і правив тоді Божу службу батюшка Маркевич. Кожної неділі і в релігійні свята люди здітьми ішли до церкви, щоб помолитися до Господа.

Проте, сталося непередбачуване: у 1961 році церкву закрили. Влада тоді це пояснювала тим, що люди у вільний час нейдуть до колгспу, а в церкву, тому її потрібно закрити. Було страшно іжорстоко: нищели всі ікони; Різні церковні матеріальні цінності. Однак зняти хрест з купола церкви так і ніхто непосмів. З божого дому зробили справжній склад, де тремали корм для худоби.

За часів радянської влади недозволялося людям ходити до церкви. Християни потайки вночі ішли до церкви в села Спаську та Михальче.

Аж через 30 років, у 1989 році, знову відкрили церкву. ЇЇ реставрували за людські кошти і знову запанував мир і спокій у Божому домі.

В 90-ті роки почав правити службу у храмі батюшка Михайло, а з часом прийшов Шкраба Сергій. В нас час править службу у храмі батюшка Миколай.

Зараз кожної неділі, в свято дзвони сповіщають жителів Дубово про те, що кожному необхідно віднайти час для молитви, адже духовна молитва є важливішою за будь-які матеріальні блага.