Home / Сторожинецький район / Ропча / Духовність Ропча

Духовність Ропча

Настоятель Святоуспенської церкви с.Ропча Протоиерей Костянтин

 

Митрополит Трифон (Туркестанов) зауважував:
Храм Божий – це земне небо. Храм Божий – це єдине місце на землі, де зовсім інше життя – життя молитви й любові; де все закликає до молитви. Це єдине місце, де стражденна, скорботна душа може знайти розраду і втіху. І дійсно, тут вона її знаходить; тут окрилюється.

Осереддя духовності – Божий Оновлений у 1988 році. Храм та нова дзвіниця – власність громадян та дбають про них гуртом.

Будівництво нового храму Стефана Великого

Кажуть, храм нудний. Нудний, тому що не розуміють служби! Треба вчитися! Нудний, тому що не дбають про нього. Ось він і виглядає не своїм, а чужим. Хоча б квітів принесли чи зелені для прикраси, взяли б участь в турботах з прикрашання храму – не був би він нудний.
Очі Владики у храмі Божому звернені на кожного з нас, серце Владики звернене до кожного з нас! Чи можна вимагати більшої близькості? Саме серце Владики звернене до мене. Іноді стоїш із людиною віч-на-віч і розмовляєш з нею, а серце її не звернене до тебе й зайняте чим-небудь іншим; а отут серце Боже – Усе до тебе звернено, вся любов Його, вся доброта, всі щедроти Його готові від Нього на тебе вилитися по вірі твоїй.
Джерело всякої щирої радості тече в храмі, усякого щирого спокою і умирення совісті, очищення, зцілення щиросердечне й тілесного, джерело сили й бадьорості щиросердечної, а театр і різні домашні розради мирські ніколи не замінять того, що одержить щирий християнин у храмі, у якому Сам Бог утішає душі віруючі й обертаючі до Нього серця свої, як мати утішає дитину. Від храму одержують відраду й розраду, з очищенням гріхів і помилуванням і покійні наші. Як гаряче треба любити храм, як прикрашати його! І це роблять всі, що пізнали йому ціну; і за них молиться Церква, говорячи: помолимося про цих, які з вірою, благоговінням і страхом Божим входять в нього, і помолимося за тих, хто добротворить у святому й всечесному храмі цьому.
Церква є для нас земним небом, де Сам Бог невидимо присутній і наглядає за предстоячими, тому в церкві треба стояти поважно, з великим благоговінням. Давайте любити Церкву і будьмо для неї старанні; вона нам розрада й потіха в скорботах і радощах.
На території нашого села налічується 15 капличок. Одна з них знаходиться на території Ропчанського НВК.